Ustanovitelj

 

Andraž Hauptman je ustanovitelj Komornega zbora Ave.

Življenjepis

Po končani srednji glasbeni šoli v Ljubljani (klavir, flavta, solopetje in splošna smer) je diplomiral kot dirigent in pianist na ljubljanski Akademiji za glasbo. Že v času študija je prevzel vodstvo Primorskega pevskega zbora Vinko Vodopivec in bil korepetitor in solist Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič.

S Komornim zborom Ave, ki ga je ustanovil že leta 1984, je dosegal najvišja mesta ter nagrade na mednarodnih festivalih in uglednih zborovskih tekmovanjih (Maribor, Gorica, Tours, Maasmechelen, Tolosa, Johannesburg, Atene, Montreux, Rodos, Marktoberdorf, Mendoza, Tallinn, Dunaj, Helsinki, Spittal). V preteklosti je večkrat sodeloval z dirigenti svetovnega slovesa, kot so Eric Ericson, Gary Graden, Charlene Archibeque in drugi. Skupaj z zborom je izdal 8 zgoščenk, na katerih so predstavljeni sporedi različnih stilnih obdobij. Za svoje umetniško delo s Komornim zborom Ave je poleg številnih priznanj festivalov in tekmovanj prejel plaketo mesta Ljubljane, leta 2005 pa tudi Gallusovo plaketo, najvišje priznanje Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije.

Andraž Hauptman sodeluje kot predavatelj na zborovodskih seminarjih po Sloveniji in tujini, vabljen pa je tudi na državna in mednarodna zborovska tekmovanja kot član strokovnih žirij. Je višji strokovni sodelavec na solopevskem oddelku Akademije za glasbo v Ljubljani, s perspektivnimi solopevci mlajše generacije ter priznanimi slovenskimi umetniki koncertira po Sloveniji in tujini. Kot korepetitor je večkrat sodeloval na izobraževalnih seminarjih, v razredih Marjane Lipovšek, Brede Zakotnik, Leopolda Spitzerja, Kurta Widmerja, Helene Lazarske in Richarda Millerja.