Umetniški vodja

 
Umetniška vodja Komornega zbora Ave je Alenka Podpečan.
Foto - umetniška vodja.

BIOGRAFIJA

Alenka Podpečan prihaja iz Velenja. V mladinskem zboru glasbene šole Fran Korun Koželjski je, pod vodstvom Matjaža Vehovca, kot pevka prvič spoznavala zborovsko literaturo. Pri 17. letih je postala njegova pomočnica in pri teh letih prvič dirigirala zboru na območni reviji. Na velenjski Umetniški gimnaziji je maturirala iz klavirja z odličjem ter iz solopetja. V tem času je pela tudi v Šaleškem akademskem pevskem zboru pod vodstvom Danice Pirečnik. Po srednji šoli se je leta 2008 vpisala na Akademijo za glasbo v Ljubljani na študij iz glasbene pedagogike. Leta 2014 je diplomirala iz zborovodske smeri in zaradi odličja prejela posebno nagrado – diplomo summa cum laude. Leta 2012 se je vpisala na študij iz zborovskega dirigiranja k izrednemu profesorju Marku Vatovcu in tako postala prva študentka študija iz zborovskega dirigiranja na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je leta 2015 iz prve stopnje diplomirala. Študij je nato nadaljevala na magistrski stopnji. V septembru jo čaka zagovor. Aprila je z akademijskim zborom pripravila magistrski koncert ob zaključku magistrskega študija in se tako posvetila 500. obletnici protestantizma s protestantskim programom. V marcu je gostovala v Milwaukee-ju (ZDA), kamor jo je povabil Eduardo Garcia- Novelli in tam dirigirala dvema odličnima zboroma (Master singers of Milwaukee in Cartage College choir). Z njima je izvedla koncerta s poudarkom na slovenski ljudski in umetni glasbi.

Udeleževala se je različnih dirigentsko-mojstrskih tečajev v Sloveniji in na Nizozemskem pri priznanih dirigentih, med drugimi pri  Ragnarju Rasmussenu, Georgu Grünu, Adrianu van ver Spoelu, Robu Vermeulenu, dr. Bradyju Allredu... 

Vodila je različne pevske sestave in bila tudi sama članica različnih pevskih sestavov. Od leta 2011 do leta 2013 je vodila študentski medicinski pevski zbor COR iz Ljubljane, od leta 2014 do konca 2015 je vodila Komorni zbor Krog iz Ljubljane. V sezonah 2015/2016 in 2016/2017 je bila asistentka dirigenta Komornega zbora Ave. Mešani pevski zbor Pomlad iz Novega mesta bo vodila šesto sezono, Mešani pevski zbor Cantemus iz Kamnika pa tretjo sezono.

S svojimi zbori je prejela tri zlata priznanja na regijskih in štiri zlata priznanja na mednarodnih zborovskih tekmovanjih. Leta 2015 je na regijskem tekmovanju dolenjske regije prejela priznanje za najbolj obetavno zborovodkinjo, v novembru 2016 pa je v finalu osvojila drugo mesto na prvem tekmovanju slovenskih zborovskih dirigentov »Zvok mojih rok« v Ljubljani in prejela tudi posebno priznanje za najboljšo vodeno vajo v polfinalu (baročni program).