Umetniški vodja

 
Umetniški vodja Komornega zbora Ave je izr. prof. Marko Vatovec.
Foto - umetniški vodja.

BIOGRAFIJA

Rojen je v Kopru, tam so se  začeli tudi njegovi prvi  glasbeni koraki. Po zaključeni Gimnaziji, kjer se je navdušil za zborovsko petje, je sledil študij glasbe na Pedagoški akademiji v Ljubljani, na oddelku za glasbeni pouk in zborovodstvo. Po opravljeni diplomi je  nato študij nadaljeval  na oddelku za glasbeno pedagogiko ljubljanske Akademije za glasbo ter diplomiral pod mentorstvom dr. Mirka Cudermana. Za diplomski koncert je prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo.

Temu sta  sledila še študij in diploma na oddelku za dirigiranje, v razredu Antona Nanuta. Že med študijem se je izpopolnjeval na različnih mojstrskih tečajih, na Dunaju, v Milanu in Namurju pri dirigentih, kot so Eric Ericson, Frieder Bernius in Julius Kalmar.

Svojo profesionalno pot je začel kot  dirigent asistent pri Slovenskem komornem zboru. Kmalu zatem je nadaljeval s poučevanjem zborovskega dirigiranja in zborovskega petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je še danes zaposlen kot izredni profesor. V njegovem razredu je diplomiralo že več izvrstnih slovenskih mladih zborovskih dirigentov.
 
Dirigiral in vodil je različne ansamble, bil eden ustanoviteljev srednješolskega zbora Veter, sodeloval je s Slovenskim komornim zborom, zborom Mimas, Vox Europae, zborom Kosovske filharmonije, orkestrom Slovenskih solistov, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, orkestrom Slovenske filharmonije, vodil Obalni komorni in simfonični orkester.
 
Bil je član različnih tekmovalnih žirij, predavatelj na nacionalnih in mednarodnih simpozijih. V svojem dolgoletnem umetniškem delovanju je krstno izvedel in bil pobudnik za nastanek vrste slovenskih zborovskih in vokalno-instrumentalnih del.